Secondhand lelőhelyek Szegeden

A zero waste életmód elengedhetetlen alkotóeleme a használt árucikkekkel való megbarátkozás. Egy használt tárgy „örökbefogadásával” egyszerre két jót teszünk. Nem kerül a szeméttelepre (rosszabb esetben erdőszélre) a még használható ruha, elektronikai eszköz, háztartási felszerelés, könyv, játék, stb., illetve megspóroljuk egy hasonló új tárgy legyártásának a környezeti terhelését. Ez persze nagy mennyiségben és hosszú távon érvényesül. Szerencsére már egy Szeged méretű városban is számos lehetőség van másodkézből beszerezni szinte bármit, amire szükségünk van – némi kivárás és türelmes keresgélés azonban szükséges hozzá. Az online felületek előnye, hogy igen jól kereshetők, és a fölösleges közlekedést elkerülhetjük vele. Érdemes a helyi eladókat előnyben részesíteni. Minél kevesebbet kell utaztatni a tárgyat, annál nagyobbat nyer vele a környezetünk. Nem csak az ismert online piactereken érdemes szétnézni (Vatera, Jófogás), a Facebook Marketplace-en vagy adok-veszek csoportokban is előbb-utóbb megtaláljuk, amire szükségünk van. Persze néha kell engedni az elképzelésekből. Ha komoly hajlamunk van megunt tárgyaknak új életet adni, érdemes az alábbi csoportokat is követni:

  • Ingyen elvihető – Szeged és környéke
  • Újrahasznosító adok-veszek / ingyen elvihető
  • Háztartási hulladékcsökkentésért Csongrád megyében

Ha jobban szeretsz szétnézni egy igazi boltban, a következőket ajánljuk:

  • Ruha: Mivel Szeged a turkálók fővárosa, itt most ezeket nem soroljuk fel. (De a kedvenceiket megírhatjátok kommentben!)
  • Lakástextil: sok kilós turkálóban remek (akár vadonat új) darabokat lehet kifogni az eredeti ár töredékéért.

Ezeken kívül még igazi kincsekre lehet bukkanni garázsvásárokban, bolhapiacon. Ti milyen secondhand boltokat ismertek még Szegeden és a környékén? Kommentben írjátok meg!

Leave a Comment

Shopping Cart