Termékeinkről

A Garabolyos egy szegedi csomagolásmentes bolt, ami abban szeretne nektek segíteni, hogy minimálisra csökkenthessétek a háztartásban keletkező hulladék mennyiségét.

A legkörnyezetbarátabb szemét az, ami nem létezik! – vallja Bea Johnson, aki minimálásra szorította négyfős családja szeméttermelését, és a hulladékmentes életmód szószólójává vált. Zero Waste Home című könyvében arra biztat bennünket, hogy iktassuk ki az életünkből a csomagolt termékeket, felejtsük el a műanyag zacskókat, és csomagolásmentes boltokban vásároljunk.

De mit lehet egy csomagolásmentes boltban vásárolni?

Szinte minden olyan terméket, amire a háztartásotokban szükség lehet, csak épp felesleges csomagolóanyag nélkül.  

Zero waste, avagy hulladékmentes háztartások, hajrá!

A zero waste szemléletmódnak az egyszerű (minimalista) életódra törekvés is a része, ezért üzletünkben elsősorban alapvető élelmiszereket (pl. lisztek, tészták, teák, fűszerek, gabonák, magvak, hüvelyesek, lekvárok és mézek, müzlik, kávék stb.) mosó-és tisztítószereket, valamint higiéniai termékeket, komposztálható háztartási cikkeket szerezhettek be. Jelenleg közel 300-féle termék közül tudtok válogatni a Garabolyosban.

Arra szeretnénk benneteket ösztönözni, hogy csak annyit vásároljatok, amit valóban fel fogtok használni, és amire valóban szükségetek van.

A Garabolyos kínálatát természetesen folyamatosan cseréljük, és felkutatjuk nektek azokat a termékeket, amelyeket környezetbarát módon tudunk nektek továbbadni.

Fenntarthatóság a hétköznapi vásárlásaitokban is

A hulladékmentesség mellett az is rendkívül fontos számunkra, hogy a kínálatunkban szereplő termékek minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzenek. Ezért a Garabolyos portékáit igyekszünk a lehető legközelebbről, elsősorban Csongrád megyei helyi termelőktől és kisüzemekből beszerezni, ha ez nem lehetséges, akkor is előnyben részesítjük a magyar termékeket.

 Hogy ez miért jó nektek? Három nyomós indokunk is van:

  1. Mert környezetbarátabb: Nem terheljük feleslegesen hosszú szállítással a környezetet.
  2. Mert támogató: A termékek megvásárlásával támogatni tudjátok a helyi termelőket.
  3. Mert biztonságosabb: A rövid ellátási lánc biztonságosabb számotokra és a termelő számára is.

Hulladékmentesség a termelőtől az otthonotokig

Igyekeztünk körültekintően és nagy gondossággal felkutatni azokat a beszállítókat, akik hozzánk hasonló értékeket vallanak, és biztosítani tudják azt, hogy termékeik csomagolásmentesen érkezhessenek meg üzletünkbe. Ezért a bolt nyitása előtt nyakunkba vettük a környéket, és meglátogattuk a helyi termelőket, üzemeket, hogy személyes tapasztalatokat gyűjthessünk arról, honnan és mit szeretnénk a Garabolyos polcaira rendelni. 

A csomagolásmentes szállítás azt jelenti, hogy a termékek úgy érkeznek a Garabolyosba, hogy a szállítás során nem keletkezik hulladék.  A száraz tésztáink például élelmiszerbiztos kartondobozban érkeznek hozzánk, az olajokat egyből a tárolóedényeinkbe sajtolják és a mosószereket is saját edényeinkben hozhatjuk el.

Bár vannak még távolról érkező termékek a Garabolyosban, de folyamatosan keressük a lehetőségeket ezek kiváltásra. Ha kérdésed merül fel ezzel kapcsolatban, tedd fel bátran.

Bio portékák, ide gyorsan!

A Garabolyos kínálatának kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy elsősorban bio gazdálkodásból származó termékeket vásárolhassatok nálunk. Hisszük és tudjuk, hogy ezek a termékek olyan ökológiai gazdálkodásból érkeznek, amelyek környezetkímélőek és az emberi egészséget tartják szem előtt. A bio élelmiszerek pedig olyan értékes táplálékok, amelyek magasabb ásványi-és vitamintartalmuk mellett ízletesebb, élvezhetőbb alternatívát nyújtanak számotokra, miközben nem kell attól tartanotok, hogy testeteket veszélyes méreganyagokkal terhelitek.